středa 23. ledna 2013

Clo, dph a nakupování v zahraničí

Ahoj,

k napsání tohohle článku mě vedlo to, že poslední dobou pořád narážím na tuzemské eshopy se značně nadsazenými cenami (a já bych na to asi drzost neměla, bála bych se, že mi to bude ležet doma). Protože ráda pomáhám lidem (opravdu!) a řekla bych, že s nákupy v zahraničí mám už nějaké ty zkušenosti, rozhodla jsem se napsat krátký článek na tohle téma. Pokud tedy netušíte co a jak, jaké jsou limity pro clo a dph a s čím počítat, když se správně nedopočítáte a balíček vám chytnou, potom čtěte dál.

Nejdůležitější pro nákupy v zahraničí je mít povolené platby nebo zřízený Paypal. Já osobně doporučuju paypal. Sice se mi nikdy nestalo, aby mi ukradli údaje, ale paypalem tomu rozhodně předejdete. Navíc mnoho prodejců na ebayi požaduje pouze platby paypalem a s platbami přes internet u nich neuspějete. A paypal si můžete zřídit, i když nemáte účet.

Pokud máte zařízeno, je na čase vám představit široké možnosti nakupování, které se vám právě otevřely. Máte dvě možnosti - EU a mimo EU. Právě země mimo Evropskou unii nabízejí lákavé ceny a produkty. Tam ale číhá nebezpečí, které se jmenuje limit - 22 eur pro DPH a 150 eur pro clo. Limit pro DPH se dá mírně obejít, pokud prodejce označí zásilku jako GIFT, pak je limit pro DPH 45 eur a pro clo zůstává stejný - 150 eur. S tímto označováním vám většinou budou balíčky automaticky posílat prodejci z Asie. Při vyšší ceně se DPH vypočítává z rozdílu.

V případě, že vám celníci balíček zabaví, máte také dvě možnosti - celní řízení si vyřídit sami na poště Praha 120, nebo udělit plnou moc České poště, která vás potom bude zastupovat a předkládat za vás potřebné dokumenty (faktura z eshopu, výpis z účtu). Česká pošta toto zastupování nabízí pouze fyzickým osobám.

S poplatky se to má tak, že na celní správě by se snad nemělo platit nic, pouze poplatky České poště a to:
- 96 korun za SD v případě, kdy je potřeba vyjasnit cenu zásilky, její obsah, původ. V tom momentě je balíček uložený v celním skladu a vám přijde dopis s výzvou k vyjasnění.
- 180 korun za JSD (jednotný správní doklad) budete platit v případě, že udělíte České poště plnou moc k zastupování, jinak si JSD podáváte sami, což mimochodem vypadá na pěknou lahůdku - viz tento třicetistránkový návod na jeho vyplnění, případně platíte vašemu deklarantovi. Poplatek za SD a JSD by se u České pošty neměl sčítat a ani v mém případě to tak nebylo. JSD je třeba už v případě, že musíte doplatit DPH, bohužel to neplatí jen pro clo.
Dále si pak Česká pošta účtuje poplatek za uskladnění zboží - nejsem schopna dohledat bližší ceník, pouze ze zkušenosti vím, že nad patnáct dní je to 30 korun - moje zásilka tam ležela snad měsíc.

Sama jsem zvolila možnost nechat se zastupovat Českou poštou - ve vyplnění plné moci na mě ale čekal chyták - za adresu jsem pochopitelně uvedla trvalé bydliště, bylo mi ale vysvětleno, že tam musím uvést adresu doručení. Tohle byl naštěstí ten nejmenší zádrhel, protože plná moc jim stačí poslat naskenovaná.
Plná moc už nyní bude platit i při případném dalším celním řízení. Pro zrušení je třeba napsat písemnou žádost.

Snad byl článek dostatečně výživný - nejsem celní deklarant ani nepracuji na celní správě, takže tohle jsou pouze shrnuté mé poznatky, které jsem si vyhledala v době, kdy jsem měla zadržený balíček.


Nebojte se do komentářů připsat vlastní zkušenosti. Ráda se poučím.

Bibi

5 komentářů:

  1. já jsem tohle řešila nedávno,objednávala jsem štětce od Sigmy, naštvali mě,že mi na těch pár štětců dali clo, a proto jsem se rozhodla, že z USA už objednávat nebudu, pouze z EU.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě, navíc mě to překvapilo, už mi prošly balíčky s větší hodnotou a tehdy mi zachytili balíček asi za 28 dolarů... a já bych taky objednávala z EU, ale tak nějak se mi dost často líbí věci z EU nedostupné:)

      Vymazat
  2. Já mám zkušenost, že pokud si pro věc dojde člověk sám na celní správu, tak nemusí mít to zastupování čp, ani nic vyplňovat, jen se jim poslal výpis z paypalu a oni si to z toho vypočítali.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to je fakt, nebo si může sehnat vlastního zástupce. Já to brala spíše pro nepražské, nechtěla by se mi brát den dovolenou a jet do Prahy, abych si vyřídila clo za jeden balíček.

      Vymazat
  3. Sociální obchodování spočívá v otevření trhů pro každého. Na eToro se můžete spojit, obchodvat a sdílet znalosti s miliony obchodníků a investorů. Navíc můžete kopírovat obchodní rozhodnutí obchodníků, kteří odpovídají vaší strategii. Registrujte se nyní a získejte chytřejší obchodní rozhodnutí využitím rozumu našich obchodníků s nejlepšími výsledky.

    Výměna kdekoli Čas jsou peníze. Obchodujte na počítači, tabletu a mobilu

    227,651,647 - Otevřené obchody na eToro

    OdpovědětVymazat